Over ons

Mierlo, un dörp mi pit

Het leuke van oude verhalen is dat ze vaak mooie beelden oproepen. Vooral als een (groot)ouder vertelt over hoe het vroeger was, wat hij of zij toen meemaakte en welke streken er werden uitgehaald. Vaak gaat het dan over oudere familieleden. Op die manier blijft de geschiedenis van een familie en een dorp levendig en wordt die doorgegeven. Tegenwoordig worden er misschien minder verhalen verteld dan vroeger en daarom is het belangrijk om die lokale geschiedenis op een andere manier door te geven. Want wie de geschiedenis kent, kan het heden vaak beter begrijpen. Heemkundekring Myerle is sinds 1984 bezig om allerlei zaken die te maken hebben met ons mooie dorp te verzamelen, te bewaren en te vertellen.  Het bestuur van de heemkundekring was dan ook heel blij dat meerdere Mierlose ondernemers en de gemeente Geldrop-Mierlo wilde meedenken over het maken en publiceren van de Canon van Mierlo. In deze canon worden de belangrijkste historische gebeurtenissen van Mierlo in een tijdlijn vastgelegd en beschreven en voorzien van beeldmateriaal.

Het was een uitdaging om de juiste keuzes te maken. Want de geschiedenis van Mierlo gaat terug tot wel 10.000 jaar voor Christus. En ook het vinden van passende afbeeldingen hierbij was geen sinecure. Vandaag de dag maken we dagelijks meer afbeeldingen dan 100 jaar geleden in een periode van vele jaren.
We kunnen met trots de Canon van Mierlo op deze website presenteren, waarin aan de hand van 28 thema’s de geschiedenis van Mierlo uitgebreid wordt beschreven en voorzien van veel mooi beeldmateriaal. Bij elke thema staat ook nog een lijst van bronnen voor wie zich nog verder wil verdiepen in het betreffende onderwerp.

Behalve deze website is er ook nog een plaatjesalbum uitgegeven in samenwerking met Plus van Doornmalen. In dit album staat de verkorte teksten van de 28 thema’s met steeds een aantal foto’s die in de vorm van een sticker verzameld kunnen worden en kunnen worden ingeplakt. Ook verschijnt er nog een themanummer van het verenigingsblad De Myerlese Koerier over de Canon van Mierlo, un dörp mi pit.

Dit boek zou niet mogelijk zijn geweest zonder de medewerking van onze sponsoren, zowel vanuit Mierlo als ook van daarbuiten. Maar nog belangrijker zijn al die mensen die geheel vrijwillig geholpen hebben bij de totstandkoming ervan: de auteurs, de tegenlezers, de fotoverzamelaars en -bewerkers, de vormgevers, de redactie, de coördinatoren, maar ook de Mierlonaren die meegedacht hebben over de onderwerpen die in de canon zijn opgenomen.

Bestuur Heemkundekring Myerle

Disclaimer

De samenstellers van deze website hebben geprobeerd alle rechthebbenden op de afbeeldingen die in deze website zijn opgenomen te achterhalen en hun toestemming voor gebruik te verkrijgen. De teksten zijn geschreven door verschillende auteurs die daarvoor diverse bronnen hebben gebruikt. Zij hebben de intentie gehad oorspronkelijk werk te leveren, gebaseerd op die bronnen. Wie van mening is dat zij daarin onvoldoende zijn geslaagd, kan contact opnemen met Heemkundekring Myerle.